- Buraki Suszone 100 g SYS
- Rockefeller Totalna Kontrola Dr Jacob Nordangard
- Chrupki gryczane DUŻE 75g NATURAL
- Sól kamienna kłodawska niejodowana miałka 1100g SMAKOSZ
- Mąka ŁUBINOWA 300 g NATURAL
- Metoda odchudzania Braci Rodzeń. Łukasz Rodzeń, Mateusz Rodzeń
- Herbatniki mini zoo B/C 50g ANIA
- Galaretka 0 cukru truskawka bez glutenu Celiko 14g
- Sam Sok z czarnej porzeczki 250ml VIANDS
- CHLEB KROJONY KETO O OBNIŻONEJ ILOŚCI WĘGLOWODANÓW BEZGLUTENOWY 190 g - BALVITEN
- Paluszki ziemniaczane z warzywami 45g EAT REAL
- Podgrzybki duszone 290g FUNGOPOL
Gluten pszenny proszek 500g Provita
Opis
GLUTEN PSZENNY / SEITAN 500g Provita
Samo zło w czystej postaci! Naturalny gluten do samodzielnego przyrządzania seitana. Seitan jest nazywany „chińskim mięsem”, ponieważ swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej – jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu.
Ciasto: opakowanie glutenu + woda
Z glutenu i wody zagniatamy ciasto (jak na pierogi), a następnie należy je ugotować. Najlepiej w dobrze przyprawionym bulionie (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, suszone warzywa) przez 20-30 minut.
Marynata:
•3 łyżki oliwy z oliwek,
•1 łyżka sosu sojowego,
•2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
•sól morska,
•sok z 1/2 cytryny,
•2 łyżeczki kuminu,
•2 łyżeczki papryki słodkiej,
•1 łyżeczka pieprzu cayenne,
•świeży rozmaryn drobno posiekany (około 2 łyżeczki),
•mieszanka suszonych ziół (np. zioła prowansalskie).
Po ugotowaniu trzeba „mięsko” ostudzić. W tym czasie przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek oraz sól łączymy ze sobą. Oddzielnie mieszamy sypkie zioła i przyprawy. Następnie nacieramy seitan mieszanką„mokrą”, a potem obsypujemy mieszanką „suchą”. Na koniec skrapiamy potrawę sokiem z cytryny. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na jakiś czas, aby połączyła się z marynatą (co najmniej przez godzinę).
Seitan układamy w żaroodpornym naczyniu, lekko go zawijając, żeby pieczeń niestała się płaska. Warto też naczynie wysmarować oliwą z oliwek. Danie pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 °C. Po 20 minutach można przykryć ją folią aluminiową, aby nie spiekła się za bardzo. Gotową pieczeń warto podawać do obiadu na ciepło, lub jak wędlinę kłaść zimną na kanapki.
SKŁADNIKI: gluten pszenny 100%
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g:
Wartość energetyczna 1600 kJ / 383 kcal,
Tłuszcze 3,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g,
Węglowodany 13,3 g w tym cukry 4,1 g,
Białko 70,3 g,
Sól 0,042 g