- Buraki Suszone 100 g SYS
- Rockefeller Totalna Kontrola Dr Jacob Nordangard
- Chrupki gryczane DUŻE 75g NATURAL
- Sól kamienna kłodawska niejodowana miałka 1100g SMAKOSZ
- Mąka ŁUBINOWA 300 g NATURAL
- Metoda odchudzania Braci Rodzeń. Łukasz Rodzeń, Mateusz Rodzeń
- Herbatniki mini zoo B/C 50g ANIA
- Galaretka 0 cukru truskawka bez glutenu Celiko 14g
- Sam Sok z czarnej porzeczki 250ml VIANDS
- CHLEB KROJONY KETO O OBNIŻONEJ ILOŚCI WĘGLOWODANÓW BEZGLUTENOWY 190 g - BALVITEN
- Paluszki ziemniaczane z warzywami 45g EAT REAL
- Podgrzybki duszone 290g FUNGOPOL
Komosa Ryżowa – Quinoa 250 g OLVITA
Opis
Komosa ryżowa Quinoa
Pseudo zboże wywodzące się z Ameryki Południowej, obecnie uprawiane również m.in. w Europie. Cenione za wartości odżywcze i szerokie możliwości wykorzystania w zdrowej kuchni. Quinoa stanowi cenne źródło białka roślinnego (14 g/100 g) oraz wielu witamin i minerałów.
Nawet po ugotowaniu komosa jest dobrym źródłem, np.: magnezu (131 mg/100 g*), żelaza ( 3,7 mg/100 g) czy folianów (61,2 µg/100 g*).
Komosa ryżowa, podobnie jak ziarno amarantusa, zawiera sporo skrobi (52,7 g/100 g*), ponadto posiada niski indeks glikemiczny (35).
*”Tabele składu i wartości odżywczej żywności” prof. dr hab. H. Kunachowicz
Zastosowanie:
Produkt wymaga obróbki termicznej.
Po ugotowaniu jako: kasza lub dodatek do zupy, sałatek, past, deserów. Doskonale współgra ze szpinakiem, botwinką, jarmużem, orzechami.
Idealny dodatek do wypieków.
Komosa ryżowa zawiera naturalnie występujące związki- saponiny, dlatego wymaga płukania lub moczenia nasion przed gotowaniem. W celu pozbycia się goryczki i nadania bardziej orzechowego smaku można dodatkowo podprażać nasiona na patelni (około 5 minut) przed gotowaniem.
Zalecane proporcje wody do nasion to 2:1.
Czas gotowania: 12-15 minut + 5-10 minut (po ugotowaniu pod przykryciem).
Wartość energetyczna w 100g 1577 kJ/ 372,9 kcal
Wartość odżywcza w 100g
Tłuszcz 6g
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 1g
Węglowodany 66g
W tym cukry 3g
Białko 14g
Sól 0g
Przechowywanie:
Ważne, aby produkt był przechowywany w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opakowanie:
Worek strunowy
Kraj pochodzenia: Peru
Informacja o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Producent: Ol’Vita