- Buraki Suszone 100 g SYS
- Rockefeller Totalna Kontrola Dr Jacob Nordangard
- Chrupki gryczane DUŻE 75g NATURAL
- Sól kamienna kłodawska niejodowana miałka 1100g SMAKOSZ
- Mąka ŁUBINOWA 300 g NATURAL
- Metoda odchudzania Braci Rodzeń. Łukasz Rodzeń, Mateusz Rodzeń
- Herbatniki mini zoo B/C 50g ANIA
- Galaretka 0 cukru truskawka bez glutenu Celiko 14g
- Sam Sok z czarnej porzeczki 250ml VIANDS
- CHLEB KROJONY KETO O OBNIŻONEJ ILOŚCI WĘGLOWODANÓW BEZGLUTENOWY 190 g - BALVITEN
- Paluszki ziemniaczane z warzywami 45g EAT REAL
- Podgrzybki duszone 290g FUNGOPOL
Olej Kokosowy tłoczony na zimno 450ml - Olvita
Opis
Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic W tym dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników.
Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna).
W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec.
Olej ten zawiera śladowe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest bardzo mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie.
Olej kokosowy W swoim składzie zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże są to zasadniczo różne kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w dużych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób.
Cechą różniącą je i decydującą o sposobie wykorzystania ich przez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w efekcie przyczynia się do powstawania chorób.
Natomiast olej kokosowy posiada średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energie. Tym samym znacząco obniża się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Olej kokosowy w swym składzie zawiera około 50% kwasu laurynowego. Kwas ten znacząco przyczynia się do poprawy odporności organizmu. Znajdziemy go np. w mleku matki.
Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowa tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch. Tłuszcz jest zamieniany na energie, a nie w części na złogi i zapasy, jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów.
Wspomniany olej znajduje również zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elastyczna skóra i błyszczące zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces starzenia się skóry.
Zastosowanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.
Charakterystyka:
Składniki: 100% oleju kokosowego tłoczonego na zimno z kopry kokosowej
Sugerowana porcja: 5 łyżeczek
Uwaga! Stan skupienia i kolor oleju kokosowego jest zależny od temperatury otoczenia. Poniżej + 22ºC olej ma postać stałą i kolor biały z widocznymi (lub nie) „kryształami”. Powyżej temp. + 22ºC olej przybiera postać płynną, transparentną
Wartość odżywcza |
w 100 g produktu |
W porcji: 5 łyżeczek (20 g) |
%RWS* w porcji |
Wartość energetyczna |
3700kJ/ 900 kcal |
740 kJ/ 180 kcal |
9% |
Tłuszcz |
100 g |
20 g |
29% |
w tym: |
|
|
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
94,4 g |
18,9 g |
95% |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
5 g |
1 g |
- |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
2 g |
0 g |
- |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0% |
w tym cukry |
0 g |
0 g |
0% |
błonnik |
0 g |
0 g |
0% |
Białko |
0 g |
0 g |
0% |
Sól |
0 g |
0 g |
0% |
Zawiera kwas laurynowy: około 50 g/100 g oleju
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie zawiera 21 sugerowanych porcji produktu
Rodzaj opakowania: Słoik szklany transparenty z nakrętką typy twist-off
Dostępne pojemności: 200 ml, 450 ml, 900 ml
Zastosowanie: do smażenia, gotowania, pieczenia. Idealny do deserów i past
Kraj pochodzenia: Polska
Przechowywanie: w ciemnym chłodnym miejscu, po otwarciu opakowania w lodówce
Ze względu na przetwarzanie surowców alergennych w firmie Ol’Vita , produkt może zawierać: sezam, orzeszki arachidowe, orzechy (włoskie, macadamia, migdały)
Termin przydatności do spożycia: minimum 12 m-cy od wytłoczenia
WAŻNE! Oleje tłoczone na zimno, nieoczyszczone są produktami 100% naturalnymi, dlatego też partie produktów mogą różnić kolorem, smakiem i zapachem.