Olej Kokosowy tłoczony na zimno 450ml - Olvita

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1-2 dni robocze
Cena: 37,50 zł 37.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Ol'Vita
Kod produktu: 5907591923815

Opis

Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic W tym dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników.

Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna).

W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec.

Olej ten zawiera śladowe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest bardzo mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie.

Olej kokosowy W swoim składzie zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże są to zasadniczo różne kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w dużych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób.

Cechą różniącą je i decydującą o sposobie wykorzystania ich przez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w efekcie przyczynia się do powstawania chorób.

Natomiast olej kokosowy posiada średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energie. Tym samym znacząco obniża się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Olej kokosowy w swym składzie zawiera około 50% kwasu laurynowego. Kwas ten znacząco przyczynia się do poprawy odporności organizmu. Znajdziemy go np. w mleku matki.

Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowa tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch. Tłuszcz jest zamieniany na energie, a nie w części na złogi i zapasy, jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów.

Wspomniany olej znajduje również zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elastyczna skóra i błyszczące zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces starzenia się skóry.

Zastosowanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Charakterystyka:

Składniki: 100% oleju kokosowego tłoczonego na zimno z kopry kokosowej

Sugerowana porcja: 5 łyżeczek

Uwaga! Stan skupienia i kolor oleju kokosowego jest zależny od temperatury otoczenia. Poniżej + 22ºC olej ma postać stałą i kolor biały z widocznymi (lub nie) „kryształami”. Powyżej temp. + 22ºC olej przybiera postać płynną, transparentną

 

Wartość odżywcza

w 100 g produktu

W porcji: 5 łyżeczek (20 g)

%RWS*

w porcji

Wartość energetyczna

3700kJ/

900 kcal

740 kJ/

180 kcal

9%

Tłuszcz

100 g

20 g

29%

w tym:

 

 

 

kwasy tłuszczowe nasycone

94,4 g

18,9 g

95%

kwasy tłuszczowe jednonienasycone

5 g

1 g

-

kwasy tłuszczowe wielonienasycone

2 g

0 g

-

Węglowodany

0 g

0 g

0%

w tym cukry

0 g

0 g

0%

błonnik

0 g

0 g

0%

Białko

0 g

0 g

0%

Sól

0 g

0 g

0%

Zawiera kwas laurynowy: około 50 g/100 g oleju

%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal

Opakowanie zawiera 21 sugerowanych porcji produktu

Rodzaj opakowania: Słoik szklany transparenty z nakrętką typy twist-off

Dostępne pojemności: 200 ml, 450 ml, 900 ml

Zastosowanie: do smażenia, gotowania, pieczenia. Idealny do deserów i past

Kraj pochodzenia: Polska

Przechowywanie: w ciemnym chłodnym miejscu, po otwarciu opakowania w lodówce

Ze względu na przetwarzanie surowców alergennych w firmie Ol’Vita , produkt może zawierać: sezam, orzeszki arachidowe, orzechy (włoskie, macadamia, migdały)

Termin przydatności do spożycia: minimum 12 m-cy od wytłoczenia

WAŻNE! Oleje tłoczone na zimno, nieoczyszczone są produktami 100% naturalnymi, dlatego też partie produktów mogą różnić kolorem, smakiem i zapachem.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl