- Buraki Suszone 100 g SYS
- Rockefeller Totalna Kontrola Dr Jacob Nordangard
- Chrupki gryczane DUŻE 75g NATURAL
- Sól kamienna kłodawska niejodowana miałka 1100g SMAKOSZ
- Mąka ŁUBINOWA 300 g NATURAL
- Metoda odchudzania Braci Rodzeń. Łukasz Rodzeń, Mateusz Rodzeń
- Herbatniki mini zoo B/C 50g ANIA
- Galaretka 0 cukru truskawka bez glutenu Celiko 14g
- Sam Sok z czarnej porzeczki 250ml VIANDS
- CHLEB KROJONY KETO O OBNIŻONEJ ILOŚCI WĘGLOWODANÓW BEZGLUTENOWY 190 g - BALVITEN
- Paluszki ziemniaczane z warzywami 45g EAT REAL
- Podgrzybki duszone 290g FUNGOPOL
Olej z pestek WINOGRON tłoczony na zimno, nieoczyszczony 250ml - OLVITA
Opis
Olej winogronowy tłoczony jest na zimno z pestek czerwonych winogron posiada zielono-żółtą (złotą) barwę o charakterystycznym winogronowo-orzechowym smaku i winogronowym zapachu. Właściwościami sensorycznymi różni się od szeroko dostępnych rafinowanych olejów winogronowych.
Olej winogronowy zimno tłoczony składa się z 83% z kwasów nienasyconych z czego jednonienasyconych 13% i wielonienasyconych 70% kwasów tłuszczowych nasyconych 8-9%. Olej zawiera naturalną witaminę E w ilości 5,14 mg/100ml.
Regularne spożywanie oleju z uwagi na wysoki skład NNKT przyczynia się do obniżania poziomu „złego” (LDL) cholesterolu we krwi. Natomiast stosunkowo wysoki poziom zawartej w oleju witaminy E przyczynia się do poprawy funkcjonowania mięśni, stawów, oczu, układu krążenia.
Olej z pestek winogron nadaje się zarówno do celów spożywczych jak i kosmetycznych.
W kuchni głównie do stosowania na zimno, np. do sałatek, surówek i innych wykwintnych potraw podawanych na zimno. Nadaje się również do smażenia, cechuje go wysoka temperatura dymienia (powyżej 190°C). Smażone potrawy nie przejmują smaku i zapachu oleju.
Stosowany w celach kosmetycznych jest całkowite wchłaniany przez skórę sprawiając iż pozostawia ją nawilżoną i przyjemną w dotyku. Na skórze nie pozostawia tłustego filmu.
Olej zawiera w swym składzie związki będące silnymi antyutleniaczami, tzw procyjanidy . W skali ORAC 740 μmol TE/100g ( metoda ORAC FL)
Składniki: 100% oleju z pestek winogron tłoczonego na zimno
Sugerowana porcja: 3 łyżeczki
UWAGA! Produkt posiada charakterystyczny winno-octowy smak i zapach, bardzo ceniony przez doswiadczonych kucharzy i miłośników gotowania
Wartość odżywcza |
w 100 g produktu |
W porcji: 3 łyżeczki (12g) |
%RWS* w porcji |
Wartość energetyczna |
3700kJ/ 900 kcal |
444kJ/ 108 kcal |
5% |
Tłuszcz |
100 g |
12 g |
17% |
w tym: |
|
|
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
11,1 g |
1,3 g |
6,5% |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
15 g |
2 g |
- |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
73 g |
9 g |
- |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0% |
w tym cukry |
0 g |
0 g |
0% |
błonnik |
0 g |
0 g |
0% |
Białko |
0 g |
0 g |
0% |
Sól |
0 g |
0 g |
0% |
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie zawiera 19 sugerowanych porcji produktu
Rodzaj opakowania: butelka z ciemnego szkła
Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do dipów, chleba, surówek, sałatek oraz potraw gotowanych
Kraj pochodzenia: Polska
Przechowywanie: w ciemnym chłodnym miejscu, po otwarciu opakowania w lodówce
Ze względu na przetwarzanie surowców alergennych w firmie Ol’Vita , produkt może zawierać: sezam, orzeszki arachidowe, orzechy (włoskie, macadamia, migdały)
Termin przydatności do spożycia: 12 m-cy od wytłoczenia
WAŻNE! Oleje tłoczone na zimno, nieoczyszczone są produktami 100% naturalnymi, dlatego też partie produktów mogą różnić kolorem, smakiem i zapachem. Olej w niskiej temperaturze może mętnieć lub tężeć. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne.