Siemię lniane złociste 1000g OL'VITA

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1-2 dni robocze
Cena: 18,62 zł 18.62
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Ol'Vita
Kod produktu: 5903111707736

Opis

Znane od dawna, głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej. Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy. Siemię stosowane w postaci naparu lub odwaru jest zalecane przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności. Ponadto nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, dlatego polecane jest przy kaszlu, a także dla osób , które narażone są na przesuszenie śluzówki. Bardzo cennymi, o czym mało się powszechnie mówi są LIGNANY. Są to naturalne silne antyutleniacze, kilkakrotnie silniejsze od wit E. Swoja budowa i działaniem podobne SA do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Hormony te w naturalnej postaci odpowiadają za cykl rozrodczy, ale także za : serce, mózg, kości, skórę. Są alternatywą hormonalnej terapii w okresie menopauzy. W literaturze istnieje już wiele ciekawych doniesień dotyczących anty nowotworowego działania lignanów, głównie w kierunku raka piersi i prostaty. W tym przypadku badania wykazały, że spożywanie lignanów skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworowych. Jak wcześniej wspomniano lignany to silne antyutleniacze, które wychwytują wolne rodniki w naszym organizmie. Wolne rodniki są ubocznym produktem przemiany materii i niestety SA one dla nas niebezpieczne, gdyż uszkadzają m.in. DNA oraz odpowiadają za przyspieszone starzenie się organizmu. Na skutek ich niszczycielskiego działania zaczynają powstawać różne choroby. Aby zapobiec zgubnym działaniom wolnych rodników, powinniśmy stale dostarczać do organizmu tzw antyutleniacze, np. Wit E, C czy lignany. Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega również zaparciom. Stosowane zewnętrznie w postaci okładów z odwaru lnu, wspomaga leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran. Zastosowanie: Jako dodatek do wypieków, zup, sosów, musle, jogurtu, zupy mlecznej. Do picia jako: odwar (1,5 – 2 łyżki nasion zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem 10-15 min. Odcedzamy odwar i pijemy po wystudzeniu) lub napar (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanka gorącej wody, następnie mieszamy i pijemy całość). Siemię lniane możemy spożywać pod postacią całych nasion lub w postaci zmielonej. Największą koncentrację lignanów posiada siemię lniane odtłuszczone !!! Dodatkowym atutem jest niska wartość energetyczna tego produktu. Dawkowanie: 1-3 łyżek siemienia lnianego dziennie, najlepiej mielonego. Przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie, pamiętajmy o dostarczeniu do organizmu więcej niż zwykle wody. W przypadku stosowania diety dr Budwig oprócz pasty, należy przyjmować 1 łyżkę świeżo zmielonych nasion siemienia lnianego dziennie (wg wykładu dr Budwig).

Charakterystyka:

Składniki: Siemię lniane złote

Odmiana lnu o złotawym zabarwieniu łuski, delikatna w smaku, lekko orzechowa. Podobnie jak odmiana lnu brązowego, nasiona babki płesznik i słodkiej bazylii, w kontakcie z płynem tworzy śluzy. Wykazują one działanie ochronne na przewód pokarmowy oraz regulują wypróżnianie (pomocne w zaparciach i biegunkach). Zawarty w siemieniu lnianym złotym błonnik pokarmowy dodatkowo wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi.

Ze względu na zawartość pożądanych tłuszczy (nienasyconych), wartościowego białka oraz licznie występujących mikroelementów i witamin, produkt ten zaleca się w diecie sportowców, rekonwalescentów oraz osób pracujących fizycznie i umysłowo.

 

Wartość odżywcza

w 100 g produktu

Wartość energetyczna

2236kJ/

534 kcal

Tłuszcz

42 g

w tym:

 

kwasy tłuszczowe nasycone

3,7 g

Węglowodany

29 g

w tym cukry

2 g

Białko

18 g

Sól

0,1 g

Rodzaj opakowania: worek typu Doypack ze struną

Dostępne gramatury: 250 g, 500 g, 1 kg

Kraj pochodzenia: Ukraina/Kazachstan

Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia( nie więcej niż 1 łyżka/dzień) jako dodatek do musli, sałatek, past; do wypieków pieczywa i ciasteczek. Do picia po wcześniejszym zaparzeniu gorącą wodą.

Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w ciemnym,chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu

Ze względu na przetwarzanie surowców alergennych w firmie Ol’Vita , produkt może zawierać: sezam, orzeszki arachidowe, orzechy (włoskie, macadamia, migdały)

Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy

Producent: Olvita Gołuch sp.k.

Mysłaków 84 a, 58-124 Marcinowice

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl